Zeeland is leidend op het gebied van offshore wind

Zeeland is leidend op het gebied van offshore wind
woensdag 7 november 2018 -

Op woensdag 10 oktober jl. bracht een brede delegatie van de ministeries van Economische Zaken & Klimaat, Infrastructuur & Water, plus medewerkers van de agentschappen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Rijkswaterstaat (RWS) een bezoek aan Zeeland.

Doel van het bezoek, wat georganiseerd was door Energy Port Zeeland, was om de delegatie te informeren over de leidende rol van Zeeland op het gebied van offshore wind.

De delegatie werd ontvangen bij Scalda in Vlissingen, waar presentaties gehouden werden door Hans Erkelens van de Provincie Zeeland, Peter Geertse van North Sea Port, Aart Bos van de Gemeente Vlissingen, Louise van der Heijden van Centre of Expertise Energy & Water, Erwin Salemink van Impuls Zeeland en Nout Nagtegaal van Scalda.

Er werd uitgebreid gesproken over wat er tot nu gerealiseerd is in Zeeland op het gebied van offshore wind. Een sprekend voorbeeld is het feit dat vanuit de havens van Vlissingen al bijna 50 parken op zee van (onderdelen van) windmolens voorzien zijn, en dat aantal groeit nog steeds. Ook zijn de succesvolle samenwerkingen binnen de offshore windsector in Zeeland besproken, evenals het omvangrijke cluster dat de afgelopen jaren rond de offshore windindustrie in Zeeland ontstaan is. Hiertoe kunnen inmiddels 260 bedrijven, tien onderwijsinstellingen en overheden gerekend worden. Verder is er aandacht besteed aan de projecten die nog in de pijplijn zitten. De initiatieven die op dit moment spelen op het gebied van onderwijs en onderzoek, zoals de specifieke offshore windopleidingen van Scalda, kwamen hierbij uitgebreid aan bod. Voor het werk aan de (onderdelen van de) windmolens, of het nu gaat om de bouw, de assemblage, de opslag, het transport, het onderhoud of het ontmantelen ervan, zijn immers veel mensen nodig. 

Na de bijeenkomst bij Scalda werd de delegatie vervolgens rondgeleid door Technum, het techniekcentrum voor het onderwijs en het bedrijfsleven op de Kenniswerf in Vlissingen. Het bezoek werd afgesloten met een rondvaart door de zeehaven van Vlissingen. De dag werd gekenmerkt door haar informele karakter, het mooie weer en het enthousiasme van zowel de sprekers en betrokkenen als de leden van de delegatie. Dat het een succesvol bezoek was, bleek onder meer toen een lid van de delegatie tijdens de rondvaart opmerkte dat Zeeland inderdaad een leidende rol in de offshore wind speelt.

 

Reageren?





< Terug naar het overzicht